Ta tillvara fördelarna och undvik fallgroparna

02 november, 2010

Med digitala portfolior är det lätt att spara sitt material. Men om du inte tidigt bestämmer dig för vad du ska spara och var och hur du ska spara det, så kommer du snabbt att översvämmas av material. Vänta alltså inte med att ta itu med detta. Skapa och döp mappar och undermappar och var konsekvent när du sorterar ditt material.

En annan viktig fördel med digitaliseringen är att det är lätt att länka mellan olika delar av materialet och mellan materialet och olika webbsidor. Detta ger en god service åt läsaren. Länkarna gör det också enklare och smidigare för skribenter att referera och hänvisa till andras arbeten. Är det lätt, tror jag att det finns det större chans att vi gör det.  Samtidigt är det viktigt att tänka på att man inte ska begränsa sig till det material som ligger på Internet. Då riskerar man missa mängder av högkvalitativt material. Man måste också tänka på att eleverna behöver träna sig i att kunna skriva självbärande texter.

Digitala portfolior kan med ganska enkla medel göras mycket snygga på ytan. Det är roligt och kreativt att jobba med formen, men det finns en risk att bearbetningen av innehållet får stå tillbaka. Det finns också en risk att  formen, istället för innehållet, bedöms vid betygsättningen.

Entry Filed under: utbildning. Posted in  utbildning .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar