Läshunger kan kopplas till stordåd

25 september, 2010

Astrid Lindgren (Det gränslösaste äventyret, 2007, s 70) kopplar ihop läshungern med våra förutsättningar att utvecklas:

”Ta tio nu levande människor som du sätter högt och som du anser verkligen har uträttat något för mänskligheten, gå tillbaka till deras barndom, skala av dem åren och jag tror att du ska skala fram tio stycken små bokslukare. Kanske var det inte alltid vad vi skulle kalla ”goda” böcker som de läste, men de läste, det är jag förvissad om. De gav sin fantasi näring, och fantasi var just vad de behövde, när de blev vuxna och skulle börja omskapa världen. Ty allt som sker, måste först ta form i någon människas fantasi, hur skulle det annars kunna bli till?” (2007, s 70)

Det låter mycket rimligt att läsning och läshunger har stor betydelse för vår framtida utveckling. Det är säkert så att personer med fantasi, nyfikenhet,  inlevelseförmåga och intresse av andras upplevelser och perspektiv, är mer intresserade av att läsa än andra. Ändå spelar det kanske inte så stor roll, vad som är hönan respektive ägget: om läsningen skapar empatiska och kreativa människor eller tvärt om. Vem som än läser utvecklas av det!

Tyvärr fortsätter Lindgren sedan med att:

”Nu innebär detta förstås inte att alla små bokslukare växer upp till nyskapare och omdanare…”

Åhhh …

Men det kan ju var kul att läsa ändå! 😉

Vilka är dina tankar och erfarenheter kring läshungerns orsaker och verkningar? Om du tror att barns läshunger kan vara en viktig drivkraft i deras utveckling – hur får vi dem att känna läshunger och bli bokslukare?

Entry Filed under: bokpresentation,funderingar. Posted in  bokpresentation ,funderingar .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar