Rwandas kvinnor får allt mer makt

22 september, 2010

Tisdagen den 21 sept 2010 publicerade Sydsvenska Dagbladet flera intressanta artiklar på temat Afrika, könsroller och millenniemålen. Jeppe Villadsen skrev om den snabba förändringen av könsrollerna i Rwanda: ”När kvinnorna får frihet glömmer de sina plikter” (visst är rubriken, som också är ett citat ur artikeln, intresseväckande och säger en hel del om könsrollerna!) och Stig Larsén, Kim Alm och Jenny Rydqvist har gjort ett intressant uppslag med text och grafik kring stegen mot milleniemålen att bland annat halvera hungern och fattigdomen i världen: ”Små steg framåt” och Kvinnorna nyckeln när målen ska nås”. (De två materialen om millenniemålen ligger i dagsläget tyvärr inte på Sydsvenskans nätupplaga.)

Efter folkmordet i Rwanda har kvinnorna fått allt mer makt. Fler män än kvinnor dödades 1994 och när männen blivit färre har kvinnorna behövts på områden som tidigare dominerats av män. Rwanda har nu till exempel världsrekord i andel kvinnor i parlamentet: 56%. Männen är fortfarande familjens överhuvud och äger det mesta av jorden, men kvinnornas inflytande ökar på alla områden i samhället. Jag tänker att utvecklingen liknar den som skedde i västvärlden i samband med första och andra världskriget. Hoppas att kvinnornas stärkta position i Rwanda kan smitta av sig på andra länder i Afrika!

FN hoppas mycket på att kvinnornas stärkta roll ska kunna rädda millenniemålen. Stig Larsén skriver: ”På alla områden spelar flickor, kvinnor och Afrika en central roll för framgång.”

Utvecklingen går åt rätt håll. I dag är 18% av parlamentarikerna i södra Afrika kvinnor. Motsvarande siffra i de utvecklade länderna är 24% (som alltså också har en bra bit kvar till 50%). FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hävdar att för att kvinnor på sikt ska kunna få mer makt, måste flickor få utbildning. Det behövs enligt artikeln fler lärare och klassrum. Jag vill tillägga att det dessutom bör vara gratis att gå i skolan!

Entry Filed under: funderingar,utbildning. Posted in  funderingar ,utbildning Taggar: , , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar