Pippi som förebild

21 september, 2010

Här kommer ännu ett underbart citat ur boken Det gränslösaste äventyret (2007) med texter av Astrid Lindgren. Den här gången handlar det om Pippi:

”Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren utöver att roa mina späda läsare, så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det allra svåraste. Överallt missbrukas makt. Var och en är herre över sin stackare, det börjar redan hos barnen, och fortsätter upp till dem som styr länder och riken. Men Pippi är fin, hon! Hon har mer makt än någon unge på jorden, och hon skulle kunna utöva terror mot både barn och vuxna i sin omgivning, men gör hon det? Nej, hon är bara snäll och hjälpsam och givmild och tar inte till hårdhandskarna förrän det verkligen är alldeles nödvändigt.” (2007, s 63)

Det är sådana förebilder vi behöver i tillvaron: små och stora hjältar och hjältinnor, som klarar av att ha makt utan att missbruka den!!!

Vågar du försöka vara en förebild?

Bilden är hämtad från Wikimedia Commons och visar ett tyskt frimärke med Pippi på. Mer om bilden kan du hitta här: Pippi Langstrumpf Pippi Longstocking.

Även detta inlägg handlar om boken Det gränslösaste äventyret:
http://cwasteson.skolbloggen.se/2010/09/14/nagra-ord-om-lashunger/

Entry Filed under: bokpresentation,forskning. Posted in  bokpresentation ,forskning .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar