Nöjesläsning kan vara kostsam för institutionerna

02 september, 2010

I dag läste jag en intressant artikel i Svenska Dagbladet om att allt fler distansstuderande kvinnor tar allt färre högskolepoäng: Kvinnor tar allt färre poäng.

Orsaken till detta sägs i artikeln vara att många distansstuderande har svårt att prioritera sina studier: ”Många gör det här vid sidan om, men om du läser på exempelvis halvfart krävs det att du lägger ner 20 studietimmar i veckan. I början är ofta ambitionen stor, men sedan halkar många efter” och ”När man pluggar på distans är det mer upp till en själv att man sköter studierna och inte samma press, det är lättare att andra saker tar över och att studierna blir lidande.”

Men i artikeln står även:

  • ”andelen studenter som läser på distans har ökat kraftigt de senaste åren”
  • ”det är fler kvinnor än män som väljer att läsa på distans.”
  • ”Studenter som läser på distans presterar märkbart sämre än studenter som läser på plats, vilket förklarar den kraftiga försämringen bland kvinnor.”
  • ”En stor del av distansutbildningen består av fristående kurser, och ingår alltså inte inom ramen för ett program.”

Jag tror att att en viktig anledning till varför många kvinnliga distansstuderande inte tar sina poäng, är att allt fler kvinnor sett möjligheten att ”nöjesläsa” eller helt enkelt fortbilda sig på sin fritid. I dag kan man tack vare distanskurserna enkelt söka kurser som man inte måste gå och klara och man kan testa lite här och där och bara äta de godaste karamellerna på kursen. Kurspoängen är inte viktiga för dessa studenter, utan inspirationen och kunskaperna. För samhället kan dessa elever vara bra (de fortbildar ju sig frivilligt och på sin fritid), men de kan vara kostsamma för institutionerna!

Entry Filed under: forskning,funderingar,utbildning. Posted in  forskning ,funderingar ,utbildning .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

Student-program 2017 Österlengymnasiet

Student 2017

Student 2017 Simrishamn

More Photos

Meta

Taggar