Upphovsrätt på Internet

14 juli, 2010

Alla som skapar något har automatiskt upphovsrätt till sitt material. Med hjälp av olika typer av licenser kan man, om man vill, underlätta för andra att på ett lagligt sätt använda ens verk. För att lära mig mer om detta har jag läst häftet Copyright  – Copyleft. En guide om upphovsrätt och licenser på nätet av Mahtias Klang.

Klang berättar att det är formen och inte idéerna i sig som skyddas (Klang 2008, s 10). Detta tycker jag är logiskt och bra. Tänk om människor hade kunnat ta patent på sina idéer! Då skulle mänskligheten inte ha samma möjligheter till utveckling. Samtidigt är det bra att man kan skydda formen, för det kan innebära ett sätt att få betalt för det jobb man lagt ner för att förverkliga sina idéer.

Klang berättar även att det finns två olika typer av rättigheter: ideella och ekonomiska. De ideella rättigheterna innebär att upphovsmannen ska namnges när verket används och att han eller hon kan neka till ändringar i verket eller att verket sprids på ett sätt som han eller hon upplever som kränkande. De ekonomiska rättigheterna innebär att upphovsmannen kan förbjuda eller begränsa kopiering och spridning av verket. Båda typerna av rättigheter kan man välja att avstå ifrån, men bara den senare kan överlåtas (Klang 2009, s 10).

Klang går igenom olika typer av licenser som styr de ekonomiska rättigheterna och talar om vilka rättigheter och skyldigheter som är kopplade till olika verk. Jag själv använder mig mycket av Creative Commons licenser och har valt att lägga många av mina bilder på Flickr som ”Erkännande”. Jag tillåter därmed såväl bearbetningar som att man tjänar pengar på mina bilder – under förutsättning att man visar att jag är upphovsmannen. Därför blev jag lättad över att läsa att man har rätt till att ens verk ska behandlas med respekt, även om man väljer att tillåta bearbetningar.

Vill du läsa häftet i sin helhet?

Klang, Mahtias (2009), Copyright  – Copyleft. En guide om upphovsrätt och licenser på nätet .SE:s Internetguide nr 6, Stockholm: Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Hela häftet kan laddas ner som pdf här:

http://www.iis.se/docs/Copyright_copyleft_webb.pdf

Entry Filed under: bokpresentation,funderingar,Internet. Posted in  bokpresentation ,funderingar ,Internet Taggar: , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

Student-program 2017 Österlengymnasiet

Student 2017

Student 2017 Simrishamn

More Photos

Meta

Taggar