Hantera datorns utseende

20 maj, 2010

Sista lektionen i avsnittet ”Hantera” i PIM:s lektionsserie handlar om hur du kan skapa en ”Personlig dator”. Detta är ett avsnitt som jag inte kan så mycket om. På skoldatorerna finns det få och små möjligheter att göra några förändringar av datorernas inställningar och hemma har jag varit mer intresserad av vad man kan använda datorn till, än hur skrivbordet, skrivbordsunderlägget och genvägarna ser ut. Jag inser dock att utseendet påverkar användarvänligheten, så nu är det dags att bli lite bättre på det här!

Jag började med att gå igenom ”Kontrollpanelen” och konstaterar att det finns en mängd olika inställningar och funktioner som jag inte känner till och behärskar. Eftersom utbudet är så stort och svåröverblickbart väljer jag att begränsa mig till att följa lektionsmaterialet. Därför börjar jag med ”Skrivbordet” och väljer ut en av mina egna bilder på flickr och lägger den som skrivbordsbakgrund. Det blir en bild som föreställer mina söner vid havsbrynet vid Borrby strand.

Bilden ger mig en positiv känsla och väcker trevliga minnen och så är den inte rörig och färgglad, så ikonerna syns ganska tydligt mot den. Kanske kommer jag dock att byta tillbaka till en utav datorns förinställda, för de är ännu bättre om man vill se sina ikoner snabbt och tydligt. Jag låter bilden vara anpassad till datorskärmen, så att den fyller upp fint.

Vad gäller fönsterfärg prövar jag ”blyerts”, men väljer sedan ”frost”. Snyggt! Jag kollar igenom de olika effekterna för övergångar och färgändringar, men väljer att inte ändra något eftersom PIM skriver att det kräver en hel del datorkraft. Den kraften tänker jag att jag kan behöva till annat. 🙂

Jag lärde mig att ”Skärmsläckare” är bra för bildskärmen därför att den slits mindre när den får visa rörliga bilder istället för statiska. Jag fick också ett bra tips: man kan ställa in datorn så att det krävs lösenord när man vill börja använda datorn igen efter att skärmsläckaren startat. Detta kan man ha nytta av i skolan om ens dator står på en plats där man inte vill att obehöriga ska kika på ens filer. Jag ändrar så att skärmsläckaren går igång efter 5 minuter istället för 10. Tyvärr lyckas jag inte få ”mina bilder” som skärmsläckare i Windows Vista, utan jag får nöja mig med en utav Windows egna animationer.

Vad gäller ”Genvägar” bestämmer jag mig för att lägga en genväg till PIM på mitt skrivbord. Det kan vara praktiskt att ha nu. När jag är färdig med PIM så kan jag, som en del i avslutningsritualen, slänga min genväg dit. Jag tränar mig också på att plocka bort några skrivbordikoner och lägga till dem igen.

När jag läste avsnittet om ”Bildskärmen” fick jag ett bra tips som jag kan ha nytta av när mina barn vill spela på datorn:

”Om du tillfälligt skulle behöva använda dig av färgkvalitet till 256 färger för att arbeta med ett speciellt program eller spela ett spel så finns det en tillfällig lösning för detta. Öppna Startmenyn, leta upp programmet, öppna det inte utan högerklicka på det och välj Egenskaper. Klicka på flik Kompatibilitet och markera kryssrutan Använd 256 färger. Bildskärmen kommer att återgå till tidigare vald färgkvalitet när du stänger programmet eller spelet.”

I avsnittet ”Volym” lärde jag mig hur jag kan lägga in ikonen för volym i aktivitetsfältet, om den inte redan ligger där. Det är bra att kunna, eftersom det är praktiskt att snabbt och lätt kunna nå den.

Den avslutande ”Övningen” blev jag väldigt imponerad av. Den var välgenomtänkt och interaktiv. Wow! Till och med att man behöver röra på sig emellan passen fick de med i slutet!

Första kursmomentet ”Hantera” är därmed avslutat. Nästa avsnittet heter ”Söka”.

Entry Filed under: funderingar,PIM,utbildning. Posted in  funderingar ,PIM ,utbildning Taggar: , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar