Hantera filer och mappar

16 maj, 2010

Hantera ”Filer och mappar” är andra delen av PIM:s första lektion. Här kommer min genomgång och redovisning:

Jag har läst avsnitten om ”Var ska jag spara” och ”Skapa mapp” och så har jag skapat en liten PIM-mapp som jag lagt i en undermapp i ”Mina dokument”. När jag läste avsnittet ”Utforska”, insåg jag att jag inte använder funktionen ”mappar” och ”visa” så mycket och ofta som jag skulle kunna ha nytta av. Det får jag titta mer på!

Efter att ha läst avsnittet ”Ändra, radera, flytta” bestämde jag mig för att tömma papperskorgen. Det var ett tag sedan sist! I avsnittet ”Filändelser” lärde jag mig hur jag kan ställa in datorn om filändelserna inte syns:

”Aktivera visning av filändelser genom att välja Verktyg – Mappalternativ, fliken Visning och ta bort bocken framför Dölj filnamnstillägg för kända filtyper.”

Vad bra! För filändelser vill jag ha – det ger mig bättre kontroll över vad jag gör.

Avsnittet ”Visa på olika sätt” var mycket innehållsrikt, men innehöll egentligen inget nytt. Jag kom på en sak som jag inte vet (och som de inte heller redogjorde för i instruktionerna), och det är hur man byter förhandsinställningen för vilket bildredigeringsprogram man får upp när man klickar på ikonen för bildredigering. På vår dator är Paint förhandsvalet och det vill jag inte ha. Kanske kommer tips kring detta i en senare instruktion? Vi får väl se … Annars får jag väl ta reda på det själv. 🙂

Jag använder nästan aldrig ”Sökassistenten”, därför var det en nyttig påminnelse att läsa det avsnittet. Den skulle jag kunna utnyttja för att snabbare hitta rätt dokument och bilder. Jag har läst igenom avsnittet om ”Vanliga aktiviteter” och kan konstatera att de är just vanliga. 😉

Avsnittet om hur man kan ”Bränna cd-skivor” såg jag fram emot. Jag har gjort det några gånger tidigare, men jag gör det sällan och sist jag försökte fick jag det inte att fungera. Det verkar vara dags för mig att fräscha upp mina kunskaper!

Att ”Skriva ut bilder i XP” är lätt och kul. När mina barn har haft födelsedagskalas, har jag ibland fotograferat barnen och laddat över bilderna till datorn. Därefter har jag valt ut några av de bästa bilderna som sammantaget visat alla barnen och skrivit ut dem på vanliga papper. När det sedan varit dags för barnen att gå hem har de fått bilderna med sig.

Jag är van vid att använda externa hårddiskar och usb-minnen för olika ändamål, därför är innehållet i lektionerna om ”usb-minnen” och ”backup” inga nyheter. Men handen på hjärtat har jag inte backup på allt …

Jag har kontrollerat att jag kan:

  • Skapa en mapp
  • Flytta en fil
  • Byta namn på en fil
  • Söka efter sparade filer
  • Bränna en cd-skiva

Och nu ska jag baka en pimkaka! 😀

Entry Filed under: Internet,PIM,utbildning. Posted in  Internet ,PIM ,utbildning Taggar: , , , , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar