Är jag PIM-klar?

15 maj, 2010

Jag har länge tänkt gå igenom PIM:s studiekort på ett systematiskt sätt, men först nu ska det bli av. Jag börjar med första kapitlet som kallas för ”hantera” och ställer mig frågan: är jag PIM-klar?

Jag har sett mig omkring, kollat att flash fungerar på datorn, gått igenom texten om ”mus och tangentbord” och lärt mig följande som jag inte visste redan:

”I många program är det ett litet streck under någon bokstav i varje menyalternativ. Det betyder att du kan nå det menyalternativet genom att hålla Alt nere och trycka på den bokstaven.”

Bra att inte behöva vara så beroende av musen, utan att känna till flera vägar till samma mål!

I avsnittet ”fönsterhantering” lärde jag mig att man kan alternera mellan program  ”genom att hålla nere Alttangenten och trycka på Tabtangenten”.  Jag kände tidigare bara till att man kunde göra det genom att klicka på symbolen för programmet i Aktivitetsfältet längst nere på skrivbordet.

Avsnittet om ”menyer” var grundläggande och bra; det är faktiskt bara några år sedan jag lärde mig att växla mellan fönster på ett smart sätt. När jag läste avsnittet om ergonomi slogs jag av att jag måste tänka mer på hur eleverna arbetar vid datorn. Tanken är att vi inom kort ska ha en (bärbar) dator per elev. Samtidigt kommer eleverna att fortsätta att använda de bänkar som vi har i klassrummen. Dessa bänkar och stolar är anpassade för att eleverna ska föra anteckningar med papper och penna. Hur kommer datorerna att påverka elevernas ergonomi? Skolverket rekommenderar KK-stiftelsens skrift ”e-ergonomi – IT-arbetsplatser i skolmiljö”. Den behöver jag ta en titt på!

Pausgympan var lätt att genomföra. Rörelserna var sköna, lagom många och lätta att komma ihåg. Nu gäller det att komma ihåg att göra dem bara!

Är jag PIM-klar?

Jag har skjutit tillbaka stolen, plockat bort någon pappershög som låg lite i vägen vid datorn och gjort alla övningarna. Japp, jag är redo!

Nästa steg i lektionen ”Hantera” är att göra ”Filer och mappar” samt skapa en ”Personlig dator”! Men det får bli en annan dag.

Entry Filed under: Internet,utbildning. Posted in  Internet ,utbildning Taggar: , , , , , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar