Forskningsnätet Skåne skapar kontakter mellan gymnasieskolor och forskare

16 april, 2010

Forskningsnätet Skåne arbetar för att skapa kontakter mellan elever och lärare i gymnasieskolan och forskare på olika universitet och högskolor.

I september 2007 kom professor Peter Gärdenfors, kognitionsforskare vid Lunds Universitet, och talade kring ämnet "Kunskapens gränser".

Peter Gärdenfors besökte Österlengymnasiet för att tala om kunskap för våra elever och personal.

Forskningsnätets syfte är att öka förståelsen för forskares arbetsmetoder och vardag, och att ge aktuell kunskap direkt från forskningsfronten. För eleverna kan detta fungera både som allmänbildning och som inspiration till högre studier. Forskningsnätet är också avsett att vara en tillgång för eleverna i deras projektarbeten. För lärare ger nätet möjligheter till fortbildning på forskningsgrund och nya kontakter med institutioner på högskolan.

Arbetsformerna är framför allt temadagar för elever och lärare, studiebesök på forskningsinstitutioner samt lärarfortbildningar. Temadagarna består av forskarföredrag eller paneldebatter och uppföljande seminarier för särskilt intresserade.

Docent Søren Berg från Universitetssjukhuset i Lund talade om sömn. Docent Klas Sjöberg från Universitetssjukhuset MAS i Malmö talade om matvanor. Elever ställer frågor kring föreläsningarna.

Docenterna Sören Berg, från Universitetssjukhuset i Lund, och Klas Sjöberg från Universitetssjukhuset MAS i Malmö, har varit på Österlengymnasiet och talat om matens och sömnens roll för vår hälsa och vårt välbefinnande.

En viktig ambition är att Forskningsnätet ska vara till för elever och lärare på skolans alla program. Någon begränsning till speciella vetenskapliga områden finns inte. Sedan en tid tillbaka står nätets temadagar öppna för intresserade lärare på grundskolorna. Några gånger har man i samband med temadagar ordnat så att föreläsare att även hållit fördrag för allmänheten på kvällstid.

Forskningsnätet Skåne startade våren 2000, då som Friaborgsskolans (och senare, när skolan bytte namn, Österlengymnasiets) Forskningsnät. De sista åren har Forskningnätet utvidgats och innefattar nu flera skolor: Österlengymnasiet i Simrishamn, Skolstaden i Helsingborg, Sankt Petri skola i Malmö och Hässleholms tekniska skola.

Texten och bilderna (som jag har tagit) ligger även på Österlengymnasiets hemsida.

Entry Filed under: forskning,utbildning. Posted in  forskning ,utbildning Taggar: , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar