Lycka är att känna att man kämpat

08 april, 2010

Lycka är att känna

att man lever,

att känna

att man har kämpat

och åstadkommit något

Joy by susanne anette CC (by, nc, sa).

Jag har nyss läst Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2008) och vill verkligen rekommendera er att läsa den! Heberlein beskriver sitt liv med  maniska respektive depressiva perioder och berättar skoningslöst om sina tankar om sig själv och sina närmsta och hur stort behov hon har av professionell hjälp när hon periodvis inte längre orkar leva. Hon är insiktsfull och intressant och ingen sorglig person trots allt det sorgeliga.

I boken funderar Heberlein en mycket över vad som är ett bra liv och hon skriver en hel del tänkvärda saker. Här kommer ett smakprov som handlar om lycka (s 123):

”/…/ de flesta människor tror att de blir lyckliga om de slipper besvär. No fuss. De flesta lever i föreställningen att bekvämlighet, komfort och lyx leder till lycka. Ju bekvämare, konfortablare och lyxigare desto lyckligare. Men det stämmer ju inte. Inte alls. Det som ger tillfredsställelse handlar ju om helt andra saker. Om att åstadkomma något själv. Om att äta bröd man själv har bakat eller känna sig trött i hela kroppen efter en lång promenad. Att känna sig levande. Att ha gjort något besvärligt och sedan sätta sig ner och känna efter. Vila. Njuta resultatet av det där besvärliga.”

Vad tycker du?

Entry Filed under: bokpresentation,funderingar. Posted in  bokpresentation ,funderingar Taggar: , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

Student-program 2017 Österlengymnasiet

Student 2017

Student 2017 Simrishamn

More Photos

Meta

Taggar