Tryggt men tråkigt för unga i Simrishamn

22 mars, 2010

Att växa upp i en liten kommun kan vara mycket bra. Emma, 21 år från Simrishamn, säger till exempel: ”Jag kan faktiskt inte begära bättre uppväxtmiljö. Lärarna brydde sig mycket och alla känner alla. Det var så tryggt. Jag älskar min barndom.När barnen blir äldre är det dock många som lämnar sina små hemkommuner och flyttar till storstäderna. Vad kan detta bero på?

Att många unga människor väljer att lämna kommunen oroar politikerna i Simrishamn. Hösten 2008 fick därför Region Skånes Centrum för livsstilfrågor i uppdrag att ta reda på hur ungdomarna i Simrishamns kommun ser på sin uppväxt och sin framtid. Under november och december 2008 har etnologen Jesper Fundberg och sociologen Lars Lagergren, från enheten för fritidsvetenskap vid Malmö högskola, bett ungdomar i ålder 14 – 21 år att berätta eller skriva om sina liv och sina framtidsplaner. För att få en mer komplett bild har forskarna även varit med på möten mellan ungdomar och kommunens politiker samt intervjuat vuxna som arbetar med ungdomar.

Rapporten är nu färdig och publiceras i ”Ungas uppväxtvillkor och framtidsvisioner. En rapport om att vara ung i Simrishamn” (Centrum för Livsstilsfrågor nr 1, 2009). Den visar att många ungdomar tycker att Simrishamn är en mycket bra ort att växa upp på. Här känner alla varandra, man blir sedd och känner sig betydelsefull. De unga säger att de trivs bra eller ganska bra med sina liv och Simrishamn beskrivs som en mysig liten stad. Särskilt poängterar de hur härligt det är i Simrishamn på somrarna. En flicka som går i årskurs 8 berättar till exempel: ”Det bästa är den fina stranden. På sommaren är här hyfsat livligt med turister och här är väldigt fint under våren/sommaren.”

Ungdomarna tycker att vännerna och familjen är viktigast i deras liv, men även skolan spelar en central roll liksom att ha något att göra. Många av ungdomarna vill ha bättre tåg- och bussförbindelser och en del önskar att det fanns fler affärer. Sammantaget visar undersökningen att ungdomarna tycker att det särskilt på vintern finns för få passande aktiviteter och för få ställen att vara på.

Att växa upp i en liten kommun kan alltså upplevas som både tryggt och tråkigt. När man är barn är naturligtvis tryggheten viktig, men ju äldre man blir, desto fler utmaningar söker man. ”Jag tror inte politikerna kan göra så mycket. Det handlar inte så mycket om att jag gillar eller inte gillar Simrishamn, utan om att jag vill ha något nytt”, säger Jenny 17 år.

Även om Jenny kanske har rätt i att politikerna inte kan göra så mycket för att få ungdomarna att stanna, kan de folkvalda i alla fall glädja sig över undersökningens resultat. Studien visar nämligen att många av de unga kan tänka sig att återvända till Simrishamn när de blir äldre och själva ska bilda familj. Men först vill de ut och prova sina vingar i den stora världen. De vill resa, utbilda sig och söka spännande jobb.

Vill du veta mer?

Läs hela rapporten ”Ungas uppväxtvillkor och framtidsvisioner. En rapport om att vara ung i Simrishamn” av Jesper Fundberg och Lars Lagergren: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/CFL/Texter/SkriftserieNr1UngaSimrishamn.pdf

Entry Filed under: forskning. Posted in  forskning Taggar: , , , , , , , , , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

Student-program 2017 Österlengymnasiet

Student 2017

Student 2017 Simrishamn

More Photos

Meta

Taggar