Några tankar kring Facebook

11 mars, 2010

Jag går en Ning-kurs i sociala medier, som jag verkligen vill rekommendera. En av uppgifterna var att pröva Facebook och skriva om sina erfarenheter. Här kommer min text:

Jag började med Facebook i början av sommaren 2009 och jag var snabbt fast. Den första perioden var jag till och med i ett tillstånd av ”nyförälskelse”. Jag hittade massor av vänner som jag velat men inte orkat hålla kontakt med via snigelpost och/eller e-post. Jag hittade också grupper som intresserade mig och gav inspiration.

Nu har förälskelsen lagt sig något, men jag använder fortfarande Facebook nästan varje dag. Många personer, främst släktingar och vänner, håller jag kontakt med via FB istället för att skriva mail. Jag tycker att det är lite mer personligt att skriva på FB, då man ser en profilbild till varje meddelande och så gillar jag möjligheten att skriva öppna hälsningar som kan läsas av alla gemensamma vänner. Jag länkar också till texter, filmer eller bilder som jag gillar och vill sprida vidare. Då och då gör jag lite statusuppdateringar och bland lägger jag upp några nya privata bilder. Jag har valt att begränsa synligheten så att bara mina vänner ska kunna läsa och se mitt material.

Jag har en del före detta elever som vänner, men inga nuvarande. Jag frågar inte mina elever eller före detta elever om de vill bli mina vänner på FB, men accepterar om de frågar och det har ibland hänt att de har skrivit på min sida och jag på deras. Hittills har det fungerat bra.

Under ett tag funderade jag på om det vore bra att använda Facebook i skolan och jag läste många blogginlägg kring ämnet. Än så länge känner jag att jag föredrar att låta eleverna vara ifred på FB. 😉 Det finns just nu många andra verktyg (främst e-post och bloggar) som passar mig bättre. Kanske ändrar jag mig, om mina behov förändras. Ett problem med att använda FB i skolan tycker jag är att en del elever är motståndare till FB och jag är tveksam till om jag kan kräva av dem att registrera sig där.

Jag spelar inga av spelen på FB och jag gör inte de många olika testerna som erbjuds. (Jag gjorde ett när jag var nybörjare och fick sedan massor av reklam, så jag blev lite avskräckt.) Jag får erkänna att jag har haft lite svårt för att förstå alla ”send a super-hug-requests”, även om jag har prövat några av dem. Och jag tycker emellanåt att det är störande med all reklam … Sammantaget tycker jag dock att detta är mindre problem och att fördelarna överväger: för mig är Facebook kul och användbart.

Ja, det här är mina erfarenheter så här långt. Vilka erfarenheter har du av FB? Tycker du att FB är ett bra redskap i skolan? Varför/varför inte?

Entry Filed under: funderingar,Internet,utbildning. Posted in  funderingar ,Internet ,utbildning Taggar: , , .7 Comments

 •    didaktus  |  mars 11th, 2010 at 16:17     

  Hej!

  Jag har varit med i lite drygt ett år på FB och har alla som
  vill som ”vänner” d v s släkt, gamla och nya bekanta, fd elever och nuvarande och jag tycker det har funkat bra hitintills.
  Man kan säga att jag i någon någon mån får en fascinerande inblick i elevernas vardag och fritid.
  En riktigt värdefull sak är att jag kan direkt visa vilka fina teknikarbeten som mina elever har gjort.

  Med vänlig hälsning

  Tuve Wässing

 •    cwaste  |  mars 11th, 2010 at 17:03     

  Vad kul! Jag blev nyfiken på vad du menar med att du kan visa vilka fina teknikarbeten dina elever gjort. Vill du berätta lite mer om det?

 •    Wartem  |  mars 13th, 2010 at 13:50     

  Du säger att vissa elever är motståndare till Facebook… vet du varför?

 •    cwaste  |  mars 13th, 2010 at 17:19     

  Jag tror att det beror på reklamen och att det känns kommersiellt och utlämnande, men jag är inte säker … Vad tror du?
  Jag tänkte att jag skulle försöka ta reda på elevernas attityd till FB, men jag har inte haft ett bra tillfälle … Det känns som om det ligger lite utanför svenskämnets kärna, så jag avvaktar …

 •    Wartem  |  mars 14th, 2010 at 11:06     

  Jag blev mest förvånad. Jag är själv lite motståndare till FB men trodde inte att andra var det. Jo det är ju kommersiellt och utlämnande, man är inte lika lätt anonym på nätet. Jag har mest FB för att inte någon ska kunna göra en falsk sida om mig.

 •    cwaste  |  mars 14th, 2010 at 14:13     

  Det var ett intressant argument: ”Jag har mest FB för att inte någon ska kunna göra en falsk sida om mig.”
  Men nu när du har FB, tycker du inte att det kan vara lite kul också?

 •    Wartem  |  mars 14th, 2010 at 16:42     

  Knappt. Tycker mest att det är stressande. Men det är såklart kul när man får meddelanden från dig 🙂


Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar