Det som inte finns på nätet finns inte?

10 mars, 2010

Mitt förra inlägg var till stor del inspirerat av en text av Merete Mazarella som jag läst i Sydsvenska Dagbladet den 24/2 2010. Men när jag ville skriva om den, kunde jag inte hitta den på tidningens nätupplaga. Hur frestande var det då inte att låta bli att skriva om den?

Är det så att om en text inte ligger på nätet så kommer ingen i framtiden att bry sig om den? Kommer de översta träffarna på nätets sökmotorer helt att dominera vad vi väljer att reflektera kring?

Entry Filed under: funderingar,Internet. Posted in  funderingar ,Internet Taggar: , .5 Comments

 •    Wartem  |  mars 13th, 2010 at 13:52     

  Material som inte finns på nätet läggs ju in efter hand. Sökmotorerna hittar inte material som är sekretessbelagt med lösenord. Det finns mycket på nätet som inte är till för alla.

 •    cwaste  |  mars 13th, 2010 at 17:24     

  Ja, fast det inlägget som jag syftar på publicerade i Sydsvenskans pappersbilaga i slutet av februari (se mitt föregående inlägg). Nu har jag slutat hoppas på att texten kommer in i Sydsvenskans nätarkiv. Eller kan du hitta den?
  Du har dock rätt i att det finns mycket mer på nätet än det jag kan finna via sökmotorerna. Ska man säga ”tyvärr” eller ”tack o lov”? 😉

 •    Wartem  |  mars 14th, 2010 at 11:18     

  Ok, missade det. Men bibliotek brukar ju ha arkiv på de största tidningarna. Internet är trots allt inte allt 🙂 Jag tror att riktiga skrifter kommer få högre status i framtiden.

  Både tyvärr och tack o lov skulle jag säga 🙂

 •    cwaste  |  mars 14th, 2010 at 14:24     

  Min spontana känsla var att det inte var lika kul att skriva om ett inlägg som jag inte kunde länka till. Kan jag länka till det, så ökar min trovärdighet – vem som helst kan ju lätt gå till orginaltexten och kontrollera om det jag påstår stämmer.
  Finns texten bara i pappersversion (eller på microfilm) kan den till exempel användas av forskare, som vill studera något fenomen i samhället, men risken är att det inte debatteras lika mycket, eftersom sådana texter är lite bökigare att blogga om.
  Många bloggare verkar ha som rutin att citera ur texter som de samtidigt länkar till och i samband med detta skriva några personliga reflektioner kring den ursprungliga texten. Kan de inte länka till orginaltexten, så måste de referera och förklara mer, vilket tar tid och kan kännas jobbigt. Detta i kombination med att trovärdigheten knappast ökar, tror jag alltså gör det mindre attraktivt att blogga om de texter som man inte kan länka till.
  Syns din text inte på internet, så finns den inte … nästan 😉

 •    Wartem  |  mars 14th, 2010 at 16:47     

  Intressant!


Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

APL på Simrislundsskolan

APL på Simrislundsskolan

APL på Simrislundsskolan

More Photos

Meta

Taggar