Att lära sig undvika faror på nätet

15 februari, 2010

I inlägget Tillit i skolan ger säkrare användare på bloggen surfalugnt.se skriver Kristina Axén Olin om en brittisk undersökning av barns och ungas säkerhet på nätet. Undersökningen visar att de elever som gick ”på skolor med få blockerade sajter hade bättre kunskaper och förståelse för hur de skulle surfa säkert i jämförelse med de som gick i skolor som ”låst” nätet.” och ”Elever var generellt mer sårbara när skolorna använde låsta system, de fick helt enkelt inte möjligheten att lära sig hur de skulle hantera risker på nätet.”

Den stora faran ligger alltså inte i att vi ger elever tillgång till skadligt material på internet, utan den stora faran är vad som händer om vi förbjuder allt material som eventuellt skulle kunna användas på ett dåligt sätt. Hur lär sig elever i så fall att ta tillvara på möjligheterna och undvika farorna på Internet?

Free Sad Dirty Abandoned Child Creative Commons by Pink Sherbet Photography CC (by).

Net Nanny svarar på dina frågor skriver forskaren Elza Dunkels att den största faran för unga på nätet inte är att tala om vad de heter och var de bor, utan att tala om att de mår dåligt. Otrevliga personer som vill utnyttja andras svaghet, dras till barn och ungdomar (och vuxna) som på nätet skriver om hur ledsna de är och hur illa de blir behandlade. Detta tror jag är något som vi också bör prata om i skolan.

just in case....Jag tror att det är viktigt att vi visar våra elever tillit, ger dem frihet och hjälper dem att förhålla sig till det material som finns på nätet. Det mesta är inte farligt, men jag tror att det är bra att vi även diskuterar vad som kan vara det.

Genom att våga kan vi tillsammans vinna kunskaper om goda förhållningssätt och rutiner! ”De lär sig att simma!”

Entry Filed under: funderingar,Internet. Posted in  funderingar ,Internet Taggar: , , , .
Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar