Surfandet stjäl tid och gör dig otålig

13 februari, 2010

Surfing at the window by chrisjohnbeckett CC (by, nc, nd).

Peter Englund har avgivit ett klokt nyårslöfte, men skulle du (eller jag) klara av att hålla det?

”I år hade jag ett nytt nyårslöfte: jag ska sluta surfa på webben. Självfallet inte sluta att bruka internet, söka med mera. Men surfa, alltså det där planlösa, poänglösa klickandet hit och dit, det där oreflekterade, ogenomtänkta strövandet bland mina favoritbokmärken.

Det stjäl så mycket tid – utbytet av detta virtuella åkande hit och dit står nästan aldrig i proportion till insatsen. Problemet är dess fördel: det är ju så enkelt, för enkelt. För det döljs något oönskat i enkla nöjen liknande dessa, där man så kravlöst kan tillfredsställa sina önskningar; något av ens kapacitet går samtidigt långsamt förlorad, förtvinas i brist på bruk.

Än allvarligare är att jag också lagt märke till en oroande förändring hos mig efter perioder av utdraget surfande, en förändring som bland annat visar sig i en minskad uthållighet vad gäller en viss typ av långa, snåriga texter. Alltmer orolig i min kropp, och alltmer rastlös i min tanke är det som om någon del av mig vill vidare, vidare.

Så nu sitter det en liten lapp på min bildskärm: ”Surfa aldrig”. Utan utropstecken.”

Läs Englunds löfte i sin helhet på:
http://akademiblogg.wordpress.com/2010/01/27/nyarslofte/

Jag känner igen mig och håller med. Surfandet stjäl massor av tid, som skulle kunna användas bättre, och det är verkligen jobbigt att läsa långa analyserande texter på nätet …

Men det är mer komplicerat än så. Många gånger, när jag planlöst surfar runt, hittar jag guldkorn, som sedan ligger och gnager tills dess att en liten pärla bildas: en text, en färdig tanke, en förändring … Så, visst har Englund rätt, men ibland, ja nästan varje dag, leder mitt sökande till nya insikter, nya tankar och idéer … Hur är det för dig?

Skulle du vilja hålla detta nyårslöfte?

Entry Filed under: funderingar,Internet. Posted in  funderingar ,Internet Taggar: , .2 Comments

  •    Wartem  |  mars 14th, 2010 at 12:10     

    Skulle vara bra men för svårt att hålla i realiteten 😛

  •    cwaste  |  mars 14th, 2010 at 16:34     

    Ja, i den här frågan är jag kluven. Å ena sidan innebär Internet massor av fantastiska möjligheter, å andra sidan riskerar man att förlora en del kvaliteter som man kunnat odla i de fysiska texternas tidevarv. Kanske kan man ”mota Olle i grind” genom att faktiskt trotsa mediet ibland, genom att till exempel skriva långa och utredande texter trots formatet.


Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:

Student-program 2017 Österlengymnasiet

Student 2017

Student 2017 Simrishamn

More Photos

Meta

Taggar