Bloggen i skolan

30 januari, 2010

PS. Min film är kanske inte av så hög kvalitet, men den visar ändå på ett enkelt sätt möjligheterna tycker jag! 😉

I handboken Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for classrooms (2009) ger Richardson mängder av exempel på vad man kan använda bloggar till. De användningsområden som jag själv särskilt fastnat för är:

1. Planeringsbok
Både lärare och elever kan ha stor nytta av bloggen som planeringsbok. Där kan du kontinuerligt skriva vad du planerar göra, vecka för vecka, eller lektion för lektion. Exempel på detta är Fröken Wastes svenska b-logg: http://cwaste.skolbloggen.se/.

2. Uppgiftsbok
Du kan också lägga ut nya uppgifter och instruktioner allt eftersom de blir aktuella. Alla uppgifter samlas därmed på ett och samma ställe. Exempel på detta är Fröken Wastes skrivuppgifter: http://wastes.skolbloggen.se/.

3. Loggbok
Bloggen kan användas som en logg-bok (ett slags dagbok som man för över sitt arbete). I denna kan man löpande skriva sina reflektioner kring det som man håller på med. Vad har jag gjort? Vad gick bra? Vad var svårt? Vad behöver jag särskilt tänka på till nästa gång? Exempel på detta är elevernas personliga reflektionsbloggar.

4. Diskussionsforum
Bloggen är också ett utmärkt verktyg för diskussioner. Skriv ett inlägg där du beskriver det du vill diskutera och låt exempelvis dina elever eller kurskamrater diskutera och sammanfatta vad de kommit fram till i form av kommentarer på inlägget. Exempel på detta är Elever & lärare tipsar & diskuterar: http://cwastes.skolbloggen.se/ .

5. Redovisning
Bloggen passar utmärkt för redovisning. Det är lätt (men kräver naturligtvis en del arbete) att strukturera materialet så att det blir överskådligt och sökbart. Vid redovisning passar bloggen oftast bäst om du omformar den till en mer statisk webbplats. Flera fina exempel på den här typen av bloggar finns på Webbstjärnan: http://www.webbstjarnan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=62 . För redovisning passar också wikis. Jämför verktygen och pröva dig fram!

Relaterande artikel:
Podsändning med WordPress: http://cwasteson.skolbloggen.se/2010/01/30/podsandning-med-wordpress/

Vilka är dina erfarenheter? Hur använder du bloggar i skolan? Vilka för- och nackdelar har de?

Entry Filed under: bokpresentation,utbildning. Posted in  bokpresentation ,utbildning Taggar: , , , , , , , .


Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar