Podsändning med ScamPortfolio

25 januari, 2010

Vill du att dina elever lätt ska kunna distribuera ljud- och filmfiler till varandra och sina lärare, är ScamPortfolio ett utmärkt verktyg.

Enkelt att använda
Eleverna behöver bara logga in på sin Portfolio och på förslagsvis mappen ”Public” ladda upp sina ljud- eller filmfiler i form av mp3- eller mp4-filer. De kan därefter ge sina filer titlar, beskrivningar och etiketter, så att det blir lättare att hitta bland dem. De som sedan vill lyssna eller titta på en fil behöver bara öppna mappen och klicka på filen. Vill eleverna att deras sändningar ska bli prenumererbara ska de välja alternativet ”True” i podcast-fältet. Detta är viktigt att komma ihåg. Förinställningen är nämligen False. (Konstiga beteckningar eller hur?! De är inte helt ”genomskinliga”.) Vill någon eller några prenumerera på en elevs filer kan de nu högerklicka på pod-symbolen på elevens sida och kopiera länkadressen. Denna URL-adress kan de sedan lägga in som ”prenumeration av podcast” i till exempel iTunes.

Tryggt men isolerat
ScamPortfolio kan kännas enkelt och naturligt att använda för dem som har tillgång till verktyget och en server att lägga materialet på. Det kan dessutom kännas tryggt eftersom det är en skolmiljö och få utomstående hittar dit. Eleverna tilldelas namn i form av kombinationer av initialer och siffror. De är alltså inte lätt identifierbara. Dessutom kan du skydda portfolion från sökmotorer såsom Google m.fl. Om eleverna har hela sin tänkta publik inom detta slutna sammanhang är alltså ScamPortfolio ett bra alternativ. Eleverna behöver inte lägga tid och kraft på uppladdning och distribution. Istället kan de koncentrera sig på filernas innehåll. Vill man däremot träna sina elever att rikta sig till en större publik, bör man pröva andra distributionsformer.

Andra texter om podsändning:
http://cwasteson.skolbloggen.se/2010/01/25/podsandning-med-blip-tv/

Entry Filed under: utbildning. Posted in  utbildning Taggar: , , .


Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar