Podsändning med blip.tv

25 januari, 2010

PS. Filmen är inte av den kalibern att den lär få några vidare tittarsiffror, men den visar att man på ett enkelt sätt kan distribuera film. 😉

Vill du träna dina elever i att skapa mottagaranpassade sändningar, är det en god idé att försöka nå en publik även utanför skolan. Vill du eller dina elever dessutom regelbundet lägga ut nya mediafiler, då är blip.tv ett intressant verktyg för dig.

Enkelt att använda
Att podsända med blip.tv är enkelt. Du behöver bara registrera ett konto på blip.tv och ladda upp din mediafil på din nyskapade sida. Blip.tv kan ta emot de flesta format och göra om dem till Flash. Du namnger din film, beskriver den och lägger etiketter och kategorier. På så vis  kan du väcka intresse och göra det lättare att hitta i materialet. När den uppladdade filmen är konverterad, får du en kod som du kan använda om du vill bädda in din film i t ex en blogg. Du får också en rss-feed, som är prenumererbar.

Lagring och distribution
Du kan lagra dina mediafiler och få dem distribuerade via blip.tv. Ditt konto kan nämligen kopplas till en mängd andra verktyg, såsom till exempel YouTube, iTunes, Facebook, MSNVideo, Twitter, m.fl. Materialet skickas då automatiskt vidare varje gång du laddar upp något nytt. Genom att öppna ett Internetarkiv som du kopplar till blip.tv kan dina filer dessutom automatiskt laddas upp där. Det kan vara intressant att känna till om man är rädd för att ens material ska försvinna ifall blip.tv läggs ner.

Ej produktion
Vad blip.tv inte hjälper dig med är inspelningen, utan dina mediafiler ska vara färdiga när du laddar upp dem. På verktygets hemsida finns dock mycket material med tips på saker man bör tänka på när man skapar en tv-serie, varav det mest grundläggande rådet är att i förväg noga överväga vilka mottagare man vänder sig till och vilket syftet är med sändningarna. Blip.tv ger också förslag på serier, som man kan titta på för att få inspiration vad gäller innehåll och form. De ger också förslag på hur man kan öka antalet tittare och göra mer delaktiga i produktionen.

Möjlighet till reklamintäkter
Man kan välja att visa reklam i samband med sina filmer. Om man gör det, får man hälften av reklamintäkterna. Mitt råd är att du ska undvika reklamen. Den passar oftast inte i utbildningssammanhang.

Synlighet
Att de mediafiler som läggs ut på blip.tv blir mer synliga är både verktygets styrka och svaghet. Att ha en verklig publik att rikta sig till är stimulerande, men det kan också kännas otryggt för eleverna att lägga ut filmer som kan ses av vem som helst. Blip.tv är skapat för de som vill synas och verktyget försöker underlätta för sändaren att nå så många tittare som möjligt. Vill du begränsa synligheten bör du alltså välja ett annat verktyg.

Andra texter om podsändning:
http://cwasteson.skolbloggen.se/2010/01/25/podsandning-med-scamportfolio/

Entry Filed under: utbildning. Posted in  utbildning Taggar: , , .2 Comments

 •    cwaste  |  januari 25th, 2010 at 18:35     

  Varför länkar WordPress till blip.tv överallt? Jag har inte lagt någon länkning och jag kan inte hitta någon i HTML-koden. Det ser ju löjligt ut och det var inte tanken …

 •    cwaste  |  januari 26th, 2010 at 10:25     

  Jfr med podsändning med Clickcaster:

  Jag har tagit mig en titt på ClickCaster också. Där finns lite fler funktioner. Du kan nämligen i verktyget även göra inspelningar och enkla redigeringar av dem. Det är ett bra tillägg, även om de inspelningarna kanske inte har förutsättningar att bli så ”tittarvänliga”. Precis som blip.tv lagrar ClickCaster inspelningarna och gör dem prenumererbara via RSS.

  För utbildare kan det vara intressant att veta att ClickCaster gör det möjligt att begränsa vilka som kan se eller höra sändningarna, genom att man kan lösenordsskydda innehållet. ClickCaster har också en marknadsundersökningstjänst. Du kan ta reda på vilka som ser, hör och prenumererar på sändningen och vilka sändningar som flest personer har varit intresserade av. Du kan göra din sida på ClickCaster personlig genom att styra dess utseende och innehåll. Du kan där också lägga upp information om till exempel din skola eller utbildning.

 • Trackbacks/Pingbacks

  1. portföljen » Podsändning med ScamPortfolio
  2. portföljen » Podsändning skapar mening

Jag heter Charlotta Wasteson och är gymnasielärare i svenska och historia. Här skriver jag bland annat om böcker, artiklar och pedagogiska frågor i min vardag. Ge gärna tips eller skriv en kommentar!

Creative Commons licens


Creative Commons License
Jag gillar Creative Commons. Du får därför gärna använda mitt material. (Det är bara att kopiera, ange källa och länka till materialet.) För mer info klicka här!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Mina bilder på Flickr:More Photos

Meta

Taggar